Kulti i Agios Nikolaos në Epir

Route 15

 1. 1

  Prosfora_Logo
 2. 2

  Prosfora_Logo
 3. 3

  a164ca0e9c99ca1594a765a15dc660ab26c9a327.jpg
 4. 4

  Prosfora_Logo
 5. 5

  Prosfora_Logo

Një vend të veçantë në koret e shenjtorëve të krishterimit zë Shën Nikolla, i cili renditet ndër shenjtorët më të njohur dhe kujtimi i tij nderohet në Lindje dhe Perëndim më 6 dhjetor.
Agios Nikolaos lindi në vitin 270 në Patara, Licia, nga prindër të devotshëm dhe të pasur dhe mori një edukim të kujdesshëm. Në moshë të re mbeti jetim dhe trashëgimtar i një pasurie të madhe, të cilën ua shpërndau nevojtarëve, jetimëve, të varfërve, të vejave dhe kryefamiljarëve që ishin në vështirësi. Fillimisht ai ndoqi jetën asketike, pas, në fakt, pas udhëtimit të tij në Jeruzalem dhe në Tokën e Shenjtë, por për virtytin e tij të veçantë u nderua fillimisht me detyrën e meshtarit dhe më pas me detyrën e kryepeshkopit Myron. Nga ky pozicion ai intensifikoi dhe zgjeroi luftërat e tij për mbrojtjen e të varfërve dhe nevojtarëve duke krijuar spitale dhe organizata të tjera bamirësie. Duke jetuar në periudhën e persekutimit të të krishterëve nga romakët dhe me urtësinë dhe guximin e tij të lartë kristian inkurajoi të krishterët e persekutuar, ndërsa ai vetë, gjatë persekutimit të Dioklecianit, vuajti torturat. Me ngjitjen në fronin perandorak të Kostandinit të Madh, të gjithë të krishterët u çliruan dhe kështu Shën Nikolla u kthye në fronin e kryepeshkopatës. Ai mori pjesë në Koncilin e Parë Ekumenik të Nikesë në vitin 325, duke kundërshtuar mësimet e Areios se Biri është një ndërtesë e Perëndisë dhe duke mbrojtur me forcë besimin e vërtetë dhe të pastër. Thuhet, në fakt, se gjatë Sinodit ai e goditi Ariosin dhe për këtë arsye Kostandini i Madh e burgosi. Kur u kthye nga Sinodi, vazhdoi punën baritore deri në fund të jetës dhe fjeti në vitin 343.
Gjatë periudhës së gjatë të presidencës së tij, ai u bë mbrojtësi më i ngrohtë i të padrejtëve dhe për këtë arsye nderohet me dashuri dhe respekt të veçantë në mbarë botën e krishterë. Ky universalitet i shenjtorit pasqyrohet në morinë e veprave liturgjike dhe fetare të artit me temën e jetës së tij, ndërsa numri i paraqitjeve të tij në pikturën ortodokse si në murale ashtu edhe në ikonat portative është analog.
Ikonografia e tij shfaqet e plotë nga shekulli XII-XIII. dhe në rrethet e mëdha ikonografike të Shenjtit zhvillohen episode nga jeta dhe mrekullitë e tij. Në imazhet portative ai zakonisht përshkruhet në moshë madhore, me flokë gri dhe një mjekër gri të rrumbullakët, ballore, me gjatësi të plotë ose gjysmë trupi, i ulur në fron, duke bekuar me dorën e djathtë dhe duke mbajtur një ungjill në të majtë. Mbi lartësinë e shpatullave, Krishti dhe Virgjëresha Mari janë paraqitur në një shkallë më të vogël për t’i ofruar atij simbolet e priftërisë, ndërsa në kornizën e gjerë përreth janë paraqitur skena nga jeta dhe mrekullitë e tij. Nga skenat e jetës së tij tregohet lindja e tij, shenjtori që shkon në shkollë, shugurimi i tij, Fjetja e tij, por edhe përfaqësimet e bamirësisë së tij, si ajo që mban fshehurazi financiarisht babain e tre vajzave, por edhe përfaqësime të tij. lufta për shtetin e së drejtës, si historia e tre gjeneralëve. Nga mrekullitë e tij, si rregull, tregohet ushqimi i detit, ku shpëton nga deti i trazuar, por edhe nga djalli anijet dhe në njërën prej tyre rikthen në jetë një marinar të vdekur. Ato përshkruajnë gjithashtu atë që e shpëton Myra-n e Licias nga uria, por edhe atë që shtyp idhujt në tempullin e Artemidës.
Agios Nikolaos shquhej për bujarinë dhe aftësinë e tij për të ndërhyrë në mënyrë vendimtare dhe të drejtë, ndërkohë që ishte eksponent i idealit të krishterë, por edhe atij grek, pasi taktikat e tij demokratike dhe kolektiviteti në veprimet e tij janë përvojë e gjatë. greqishtja në këmbë, e cila u shpëtua dhe u forcua nga mësimi dhe praktika e krishterë. Kjo është arsyeja pse Agios Nikolaos u bë aq i famshëm sa që nderohet në të gjithë botën e krishterë dhe veçanërisht nga ortodoksët, veçanërisht në Greqi, ku janë ndërtuar kaq shumë tempuj për nder të tij. Përgjithësisht konsiderohet si mbrojtës i shumë aktiviteteve, si detarët, Marina dhe Marina Tregtare, peshkatarët, tregtarët, por edhe të akuzuarit padrejtësisht, ndërsa është mjaft i njohur që në vitet bizantine.

Është mbresëlënës dhe mbresëlënës fakti i ekzistencës në Epir dhe veçanërisht në kufijtë e prefekturës së Janinës, një zonë kryesisht malore dhe larg detit, kaq shumë kisha në kujtim të Agios Nikolaos, një shenjtor që njihet kryesisht si mbrojtës i ushqimeve të detit. Vetëm në zonën e Zagorit numërohen në 22 fshatra rreth 30 e më shumë tempuj për nder të tij, ndërsa në zonën buzë liqenit të Janinës dhe Lapsistës, si dhe në ishull ka më shumë se 10 kisha dhe manastire, me Si rezultat, Agios Nikolaos konsiderohet shenjtori me shumicën e kishave në zonë. Numri i madh i tempujve në Epir kushtuar Shën Nikollës dhe preferenca ndaj tij lidhet jo vetëm me pozitën e tij të spikatur në Ortodoksi, por edhe me rëndësinë e tij si mbrojtës i udhëtarëve dhe rrjedhimisht i tregtisë. Tashmë nga fundi i shek. Tregtarët nga Giannio ndodhen në Venedik, ndërsa në fillim të shek. zgjerojnë tregtinë e tyre në brigjet e Italisë. Gjysma e dytë e shekullit të 17-të. Ka një fluks migrues kryesisht nga Zagorianët drejt Vllahisë dhe Hegjemonisë Danubiane, ndërsa shek. është shekulli i shpërnguljes masive të epirotëve në shumë rajone evropiane, në Livorno, Trieste, Venecia, brigjet e Francës, Moldavisë, Hungarisë, Rusisë, Rumanisë dhe më gjerë në rajonin e Ballkanit, por edhe më vonë në Egjipt.
Një pasojë e pakëndshme e mungesës së gjatë dhe të zgjatur të udhëtarëve, tregtarëve dhe në përgjithësi të mërguarve nga Epiri ishte se familjet e tyre në vendlindje mbetën të vetme dhe të pambrojtura, veçanërisht anëtarët e tyre më të dobët, fëmijët dhe vajzat e pamartuara. Për këtë arsye ai nderohet edhe në Epir si mbrojtës i jetimëve, të vejave dhe të pamartuara, gjë që është një arsye tjetër e adhurimit të tij të zjarrtë në rajon. Në fund të fundit, shenjtori dëshmoi praktikisht mbrojtjen e tij ndaj të përndjekurve dhe mbrojtjen e tij fëmijëve të tij shpirtërorë gjatë gjithë jetës së tij, si në rastin e dhurimit të tre vajzave, babai i të cilave ishte gati të korruptohej, pasi nuk mundi të më gjatë për t’u përgjigjur. Akti i bamirësisë i atribuohet shumicës së përfaqësimeve në murale dhe ikonat portative të Shenjtit.
Në çdo rast, megjithatë, kuptohet nevoja që njerëzit të gjejnë përballë një shenjtori një përkrahës të ngrohtë, të cilit mund t’i drejtohen, duke kërkuar udhëzim dhe mbrojtje.

Bibliografi:
Maguire H., Ikonat e trupave të tyre. Saints and their images in Byzantium, Princeton University Press, New Jersey 1996, pp. 169-186.
Patterson-Sevcenko N., Jeta e St. Nikolla në artin bizantin, Torino 1981.
Antourakis G., Agios Nikolaos në artin dhe traditën bizantine. Rëndësia liturgjike dhe ikonografike e Agios Nikolaos si një Hierark bashkëpunëtor në harqet e kishave bizantine, Athinë 1988.

Click to listen highlighted text!