Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Μπομπόστιτσα Κορυτσάς

Αλβανία

Προτεινόμενοι Προορισμοί:

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το χωριό Μπομποστίτσα τοποθετείται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων στα νότια της Κορυτσάς. Είναι γνωστό για τον φυσικό πλούτο που διαθέτει, τους ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, την παραδοσιακή μαγειρική και τα αγροτικά προϊόντα, καθώς και για τις πολλές και όμορφες εκκλησίες του.
Πάνω σε έναν λόφο, στο νότιο άκρο του κεντρικού δρόμου του χωριού, βρίσκεται η Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου. Δεν σώζεται ακριβής ημερομηνία ανέγερσης του πρώτου ναού, αλλά πιθανολογείται πως υπήρχε μοναστηριακό συγκρότημα με παρουσία περίπου ενός αιώνα σε αυτή την περιοχή. Από το παλιό μοναστήρι σωζόταν ένα μικρό κτήριο από τα κελιά των μοναχών, το οποίο, κατά τη περίοδο των πολιτικών αναταραχών, περίοδο διωγμού του χριστιανικού στοιχείου, χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκη, καθώς και το καθολικό, μία μονόκλιτη βασιλική, που χρησιμοποιήθηκε ως στάβλος βοοειδών.
Από πηγές γνωρίζουμε πως στον παλαιό ναό διακρίνονταν δύο φάσεις κατασκευής. Η παλαιότερη φάση περιλάμβανε την κόγχη του Ιερού και ένα τμήμα του βόρειου τοίχου, ύψους περίπου 1,5 μέτρων. Αργότερα, πάνω στα υπάρχοντα αυτά στοιχεία, είχαν χτιστεί οι περιμετρικοί τοίχοι και είχε κατασκευαστεί τρίριχτη στέγη με μικρό υπόστεγο στη δυτική είσοδο. Ο ναός δεν είχε ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η δόμηση των τοίχων της δεύτερης φάσης ήταν κακότεχνη και υπήρχαν σοβαρές βλάβες στα φέροντα στοιχεία της στέγης, που δημιουργούσαν επικινδυνότητα για την κατάρρευση του κτιρίου.

Η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι από τους πρώτους θρησκευτικούς χώρους λατρείας που άρχισαν να λειτουργούν, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το έτος 1990. Για την επαναλειτουργία της, κατά τα έτη 2005 και 2006, κατεδαφίστηκαν τα παλαιά κελιά και οικοδομήθηκε νέο τετραώροφο κτίριο για την ίδια χρήση, χώροι φιλοξενίας και υποδοχής, ναΐδριο καθημερινών ακολουθιών και χώρος μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Το 2014 κατεδαφίστηκε ο παλαιός ναός, αλλά διατηρήθηκε η κόγχη του Ιερού, για να ενσωματωθεί στο νέο καθολικό, στο κέντρο του μοναστηριού, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται το έτος 2019. Ο νέος ναός είναι τρίκογχος, σταυρεπίστεγος με τρούλο, προσαρτημένο κωδωνοστάσιο στον δυτικό τοίχο και περιμετρική στοά, η βόρεια πλευρά της οποίας καταλήγει στην κόγχη του παλαιού ναού. Η περίφραξη του αύλειου χώρου της Μονής έγινε με λιθοδομή και ένα ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο ύψους δώδεκα μέτρων τοποθετήθηκε κοντά στην πύλη εισόδου του μοναστηριού. Οι εκτάσεις, περιμετρικά του συγκροτήματος, ανήκουν στη Μονή, και αναπτύσσονται ως μία εξωτερική περιφραγμένη αυλή γύρω από την εσωτερική λίθινη.
Την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, γίνεται μεγάλη παραδοσιακή πανήγυρης, με τη συμμετοχή πολλών πιστών από όλη τη χώρα.

GALLERY


ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Click to listen highlighted text!