Shkolla e Greqisë Veriperëndimore

Route 18

 1. 1

  Prosfora_Logo
 2. 2

  Prosfora_Logo
 3. 3

  eea2dfc3f1ed3120f3eb9dd652e12e76f4409c26.jpg
 4. 4

  Prosfora_Logo

Shkolla e Greqisë Veriperëndimore ose Shkolla Kontinentale Lokale ose Shkolla e Tebës, nga vendlindja e tre piktorëve të saj të famshëm, Frangos Katelanos dhe vëllezërve Frangos dhe Georgios Kontaris, janë së bashku me Shkollën Kretane dy shkollat ​​e mëdha të pikturës së XVI. shekulli.
Shkolla krijon kryeveprën e saj të parë në Manastirin e Filantropëve. Që kjo ndodh në Janinë nuk është e rastësishme, pasi ish-kryeqyteti i Despotatit të Epirit kishte një traditë arti, status social dhe ekonomik, trajtim favorizues nga pushtuesi, ndërsa anëtarët e familjeve të shquara Giannioti, gjatë shekullit të 16-të, themeluan ose rinovuan. manastiret në ishull dhe në Meteora, duke ia besuar dekorimin e tyre piktorëve të Shkollës Lokale Kontinentale.
Manastiri i Filantropistëve pasohet nga një seri prej shtatëmbëdhjetë grupesh afreskesh më të njohura në katërmbëdhjetë manastire dhe tempuj deri në fund të shekullit të 16-të. Në Epir ka tetë (manastiret e filantropëve, Dilios dhe Eleousa në ishull, tempujt e Agios Nikolaos në Krapsi, Agios Dimitrios dhe Metamorphosis në Klimatia), dhjetë në Aetoli (Manastiri i Myrtia), në Thesali (Manastiri i Varlaamit në Meta ) kisha e Rasiotissa në Kastoria, Manastiret e Megisti Lavra në malin Athos dhe Zavordas në Grevena), Evia (kisha e Paleopanagia në Steni, Manastiri i Galatakiut në Limni) dhe Boeotia (Manastiri i Shën Meletit). Është shquar shpërndarja e dekoratave, përveç Epirit, në një zonë të gjerë të Greqisë qendrore dhe veriore, ndërsa shtrirja gjeografike e punimeve dëshmon nga njëra anë prestigjin e Shkollës dhe përfaqësuesve të saj dhe nga ana tjetër interpreton përhapjen e gjerë të ideve të saj në Peloponez dhe në Ballkan dhe në fakt në vijim, të formuara tashmë në fund të shek. breza piktorësh.
Nga tetëmbëdhjetë dekorimet gjithsej, të dymbëdhjetët datohen saktësisht me mbishkrime nga viti 1539, në Manastirin e Myrtisë, deri në 1592/93 ose 1595/96, afreske të kupolës në Manastirin e Zavordës dhe japin informacion të vlefshëm për patronët dhe bashkëpunëtorët. dhe disa për kohëzgjatjen e punës. Megjithatë, vetëm katër, gjithashtu në gjysmën e dytë të shekullit të 16-të, citojnë emrin e piktorit: i tebanit Frangos Katellanos në kapelën e Agios Nikolaos në katolikonin e Manastirit të Lavrës në vitin 1560, të Tebanëve, gjithashtu vëllezërit Georgios. dhe Frangos Kontaris Agios Nikolaos Krapsis në vitin 1563 dhe në të thjeshtë në katolikën e Manastirit të Barlaamit në 1566 dhe vetëm të Frangos në Shpërfytyrimin e Klimatisë në 1568, ndërsa artistët e tjerë mbeten anonimë.
Tre piktorët e njohur tebanë, dhe veçanërisht Frangos Katelanos, i dhanë Shkollës një prani dhe shtrirje të jashtëzakonshme, deri në atë pikë sa ishte, në shekullin e 16-të, lëvizja më e rëndësishme e pikturës në Greqinë kontinentale kundër Shkollës Kretane. Ata erdhën në Epir ndoshta si piktorë të afirmuar, të cilëve iu ngarkua një detyrë e caktuar dhe u ambientuan, duke e përshtatur artin e tyre me të dhënat vendase dhe duke ofruar elementë të rinj, të cilët forcuan dhe zgjeruan pikturën vendase.

Frangos Katelanos sigurisht që ka dekoruar katolikonin e Manastirit të Lavrës në vitin 1560 në malin Athos, por tashmë në vitin 1542, në fazën e dytë të pikturës së Manastirit të Filantropistëve, shfaqen elementet karakteristike të artit të tij. Ai është sigurisht personaliteti më i rëndësishëm dhe mban postin e Drejtorit të Shkollës. Ai përzgjidhet në bazë të aftësive dhe famës që i dha hyrja në Malin Athos dhe njohja e punës së tij, pranë Teofanit në katolikonin e Manastirit të Lavrës. Ai ishte një hagiograf i njohur dhe gjerësisht i njohur në kohën e tij dhe arti që përfaqësonte pati pranimin dhe vlerësimin e qarqeve kishtare, një art tashmë solid dhe i kristalizuar, që jo vetëm nuk merr ndikime thelbësore nga kretaja moderne, por edhe për t’i bërë ballë në krahasim me të.
Vëllezërit shumë të aftë Frangos dhe Georgios Kontari, krahas veprave të tyre të firmosura, pothuajse me siguri i kanë atribuar historinë e një pjese të rreptë dhe paranartikeve të Manastirit të Filantropëve, ndoshta në vitin 1560, si dhe dekorimin me afreske të kishës. i Agios Dimis (15 -1560), i rreptë i Shën Meletios në Kithairon, katolik i Manastirit të Agios Nikolaos në liqenin Evia (Manastiri Galataki), faza e parë e pikturës së katolikes së Manastirit të Eleousa në ishullin e Janinës. , si dhe dekorimin e një sërë të panënshkruara, të cilat mbahen në gjendje të keqe dhe ndodhen në zonën e vendlindjes së tyre.
Mirëpo, përveç piktorëve të njohur, po kësaj shkolle i përket edhe një grup tjetër kolegësh të tyre, pasi në veprën e tyre janë paraqitur shumë elemente ikonografike dhe stilistike, të cilat duket se karakterizojnë vazhdimisht artin e Shkollës. Këta piktorë janë artisti anonim i Rassiotissa-s, muralisti i Manastirit të Shën Nikanorit dhe piktorët e dy fazave të dekorimit piktural të kishës kryesore të Manastirit të Filantropistëve, arti i të cilit në ikonografi dhe në mënyrat e tij shprehëse duket se të jetë i lidhur ngushtë me veprën e piktorit të Manastirit të Dilit dhe Katelanos.
Shkolla e Greqisë Veriperëndimore vazhdon traditën e pikturës së viteve paleolitike, përdor ikonografinë me raporte dhe varësi të dukshme nga ikonografia e Mystrasit, por edhe nga ikonografia e helladisë veriore dhe ballkanike, por merr edhe ndikime nga piktura perëndimore. Dallimi me Shkollën Kretane është se arti i saj në tërësi është më kompleks në mjetet shprehëse dhe më i shumanshëm në përbërjen ikonografike, duke theksuar elementin dramatik të tregimit dhe duke i trajtuar format me një konceptim antiklasik.
Tiparet fikse të veprave të shkollës nga dekorimi origjinal i Manastirit të Filantropëve e deri te afresket e Shndërrimit të Hardhisë janë moria e fytyrave, arkitekturat e dendura dhe malet e njëpasnjëshme me nivelet e copëtuara, që mbushin hapësirën e imazhi, ndërsa lëvizja është karakteristike, intensiteti, elementi dramatik, si dhe rrëfimi i plotë, i detajuar i ngjarjeve me realizëm dhe me klimën emocionale përkatëse, në të cilën ato zhvillohen ose krijojnë. Tendenca e dukshme për realizëm në përshkrimin e ngjarjeve, si dhe përfaqësimi i figurave me drejtpërdrejtë në shprehje, duhet të lidhet ndoshta me vrullin antiklasik të artit bizantin, veçanërisht i dukshëm në pikturat e gjysmës së dytë të shekullit të 15-të. të cilat krijohen kryesisht në Greqinë veriperëndimore dhe në Ballkan.
Shumë shpesh shfaqjet shumëplanëshe, me episodet e pasura që e trasjnë dhe unifikojnë rrëfimin, ku ato të Pasionit zënë vendin kryesor në rrethin kristologjik, kanë përmasa portative imazhi dhe teksturë plastike, mirësjellje dhe hollësi formash. Ndonëse kompozimet janë shumëplanëshe dhe të turbullta, struktura dhe vendosja e tyre drejtohet nga një sistem i studiuar, ndërsa elementët individualë u nënshtrohen edhe formave të renditura gjeometrike, të cilat zbutin performancën dhe krijojnë një ekuilibër të ekuilibruar.

Bibliografi:
Achimastou-Potamianou M., “Çështje të pikturës monumentale të shekullit të 16-të. Lokalja
shkolla kontinentale”, DHAE 16 (1991-1992), Periudha D. Në kujtim të André Grabar
(1896-1990), Athinë 1992, fq 13-32.
Achimastou-Potamianou M., Manastiri i Filantropëve dhe faza e parë e periudhës post-bizantine
pikturë, Athinë 1995.
Liva-Xanthaki Th., Afresket e Manastirit të Diliou, Janinë 1980.
Monumentet post-bizantine të Klimatisë, Ministria e Kulturës dhe Sportit-Eforati i 8-të
Antikitetet Bizantine, redaktuar nga V. Papadopoulou, Janinë 2014.
Hatzidakis M., “Piktori Frangos Kontaris (f. 114)”, DHAE 5 (1969), Periudha D. Në
kujtimi i Dimitrios Evangelidis (1888-1959), Athinë 1969, fq 299-302.
Hatzidakis M., Piktorët grekë pas rënies (1450-1830), vëll. 1, Athinë 1987.

Click to listen highlighted text!