Προσκύνημα στο ορεινό Πωγώνι και τα Ζαγόρια

Διαδρομή 41

Μέσα σε λίγα χιλιόμετρα ανάμεσα στα όροι Μπουρέτο και Λητζουριά από δυτικά και τη Νεμέρτσικα από ανατολικά, σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους βρίσκονται παραδοσιακοί ιστορικοί οικισμοί του Μικρού Πωγωνίου και Ζαγοριάς, συνέχεια του κυρίως Πωγωνίου της Ελληνικής επικρατείας.
Δύναται να προσεγγίσει κανείς από το Αργυρόκαστρο ή την Κακκαβιά μέσω του Αυχένα της Σούχας ακόμη και από το Τελωνείο στους Δρυμάδες που λειτουργεί υπό συγκεκριμένο καθεστώς και θέλει προηγούμενη ενημέρωση.
Η διαδρομή ενώ αξίζει απ’ τον πλούτο των σημείων που προσφέρει προς επίσκεψη σε συνδυασμό με το πολεοδομικό σύνολο από παραδοσιακούς οικισμούς και το άριστο ορεινό τοπίο, απαιτεί ψηλό αυτοκίνητο λόγω κατάστασης του δρόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις θέλει και πεζοπορία και ως εκ τούτου γίνεται διαδραστική επιλογή.
Για να εξαντλήσει ο επισκέπτης τόσο τους ναούς και τα μοναστήρια που προτείνονται στη συγκεκριμένη διαδρομή αλλά και πολλά άλλα που δεν αναφέρονται αλλά υπάρχουν διάσπαρτα, απαιτούνται δύο ή και ακόμη τρεις μέρες. Προτεινόμενη περίοδος κατά συνέπεια θα ήταν αργά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το πρώιμο φθινόπωρο.
Για τη διανυκτέρευση υπάρχει δυνατότητα μικρών ξενώνων αλλά και ασφαλή σημεία για στήσιμο σκηνές κι επί πλείστον φιλοξενία σε οικογένειες.
Σημαντικά πανηγύρια στην περιοχή μπορούν ενδεικτικά να αναφερθούν των Ταξιαρχών στην Πολύτσανη, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σωπίκι, των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Χοστέβα, του Γεννεθλίου της Παναγίας στους Σχωριάδες, του Αγίου Νικολάου στο Ντέρανη κ.α.

Click to listen highlighted text!