Μαρτυρούν το Βυζάντιο

Διαδρομή 37

Το Βυζάντιο ήδη από την εποχή του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περιοχές στις οποίες αναφερόμαστε. Στην εποχή των Κομνηνών και ύστερα επίσης έχουμε σπουδαία δραστηριότητα ενίσχυσης των επισκοπών και μονών στις περιοχές αναφοράς. Απόδειξη αυτής της ακμής είναι σωζόμενα μνημεία σε διάφορα σημεία και της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.
Η μοναδικότητα ορισμένων εξ αυτών στο συγκεκριμένο χώρο αλλά και γενικά, οι μικρές σχετικά αποστάσεις, ο τέλειος συνδυασμός με το φυσικό κάλος και παραδοσιακούς οικισμούς της υπαίθρου, είναι λόγοι που θα μπορούσε κανείς να επιλέξει να τα επισκεφθεί.
Δύο ημέρες εξ άλλου είναι αρκετές.
Η διαδρομή δύναται οργανωθεί τόσο με αφετηρία τα Ιωάννινα ή άλλα σημεία στην Ελλάδα και επιλέγοντας ένα απ’ τη σημεία εισόδου στην Αλβανία: Κακκαβιά, Μέρτζανη, Μαυρομάτι ή απ’ το Αργυρόκαστρο εφόσον έχει οδηγηθεί εκεί από Τίρανα.
Εφόσον συνδυαστεί και με άλλες διαδρομές ή επίσκεψη σε άλλα προσκυνήματα εκτός της θεματικής αυτής διαδρομής μπορεί να επιλεγεί μέρος αυτών ή να παραταθεί η περίοδος για την περιήγηση όλης της διαδρομής. Εξ άλλου η επίσκεψη σ’ αυτά τα μνημεία προσφέρει και τη δυνατότητα σύνδεσης των εποχών, των επιρροών και προσαρμογών στην δομική τέχνη, την αγιογραφία κ.α. κατανοώντας έτσι καλύτερα την ενότητα στο χωροχρόνο.

Click to listen highlighted text!