Ιχνηλατώντας αρχαίες βασιλικές του πρώιμου Βυζαντίου

Διαδρομή 43

Η περιοχή που σήμερα καλύπτει η Μητρόπολη Αργυροκάστρου είχε απ’ τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια οργανωμένες κοινότητες Χριστιανών. Οι εκκλησιαστικές δομές μαρτυρούνται από τις Επισκοπές των οποίων οι ιεράρχες μετείχαν σε Οικουμενικές και άλλες τοπικού χαρακτήρα Συνόδους. Τέτοιες επισκοπές αναφέρονται: η Βουθρωτού, Φοινίκης, Ογχιασμού, Χιμάρας, Αδριανούπολης κ.α.
Πέραν των ιστορικών αποδείξεων μαρτυρείται η παρουσία των επισκοπών από τα ερείπια μεγαλοπρεπών βασιλικών που υπάρχουν στο χώρο. Τις εντοπίζουμε τόσο σε αρχαιολογικούς χώρους που αφορούν σε πόλεις των εποχών εκείνων όσο και μεμονωμένες που αναφέρονται μάλλον σε οργανωμένες μονές.
Η περιήγηση στα προτεινόμενα σημεία της θεματικής αυτής ενότητας μπορεί να αφορά σε επιστήμονες ή ειδικού ενδιαφέροντος επισκέπτες. Ωστόσο όμως και δεδομένου ότι οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές και συνδυάζονται με προσκυνήματα μεταγενέστερων εποχών πλην όμως ιδιαίτερα ελκυστικά, μπορεί να αποτελέσει επιλογή για όσους διαμένουν στην περιοχή περισσότερο διάστημα.
Με αφετηρία το Αργυρόκαστρο ή τα επίσημα σημεία μεθοριακών εισόδων τόσο στην Κακκαβιά ή το Μαυρομάτι στη Θεσπρωτία μπορεί κανείς να οργανώσει την διαδρομή συμπεριλαμβάνοντας όλα ή μέρος των προτεινόμενων σημείων. Αναλόγως θα χρειαστεί 1 ή ίσως 2 μέρες και στην δεύτερη περίπτωση η διανυκτέρευση μπορεί να είναι στην περιοχή του Αργυροκάστρου, Δρόπολης ή των Αγίων Σαράντα.

Click to listen highlighted text!