Ιερός Ναός Ταξιαρχών, Αργυρόκαστρο

Αλβανία

Προτεινόμενοι Προορισμοί:

ΙΣΤΟΡΙΑ

Βρίσκεται εντός της πόλεως του Αργυροκάστρου, σε ένα απ’ τα πιο έντονα πολεοδομικά της τμήματα. Κάποτε όμως αποτελούσε το πρώτο από βόρεια κτίσμα της και παραμένει έτσι ένα ιστορικό τεκμήριο της μορφολογίας του οικισμού στους προηγούμενους αιώνες.
Κτίστηκε το 1777 επί Επισκόπου Αργυροκάστρου Δοσιθέου, ο οποίος πολλούς ναούς έκτισε και εγκαινίασε στην ευρύτερη της Μητροπόλεως περιοχή.
Στην γύρω περιοχή του ι. αυτού ναού ήταν το νεκροταφείο των Χριστιανών της πόλεως το οποίο όμως κατεστράφη ολοσχερώς κατά την περίοδο του κομμουνισμού και στα πλαίσια πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής.
Αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με όλα τα χαρακτηριστικά της ναοδομίας αυτής της περιόδου στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Για την εποχή που κτίστηκε κατά τις διαστάσεις που έχει αποτελεί μεγαλοπρεπή ναό. Η τεχνική κατασκευής είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και τούτο όχι απλώς το κάνει πιο ελκυστικό αρχιτεκτονικά αλλά του προσέδωσε και μεγάλη στατική αντοχή. Παρά την πυρπόληση το 1830 φαίνεται ο φέρον οργανισμός να άντεξε και οι μεταγενέστερες επισκευές να συμπεριέλαβαν το υπόλοιπο του κτίσματος.
Από πλευράς τυπολογίας ανήκει ξεκάθαρα στις κλασικές βασιλικές, με μεγάλη στέγη καλυμμένη με σχιστόπλακες, τρίκλητη όπου τα κλίτη  ορίζονται από δύο σειρές στρογγυλών στην κάτοψη κολώνων πάνω στις οποίες στηρίζεται και όλος ο υπόλοιπος φέρον οργανισμός των τόξων και των τρούλων.
Εξωτερικά να τονιστεί η υψηλή τεχνική που εντοπίζεται στην κατασκευή της κυρίως κόγχης του Ιερού Βήματος αλλά και των δύο πλαϊνών καθώς και του πρόπυλου με ιδιαίτερη ανάταση που τονίζει περισσότερο την νότια κύρια είσοδο του Ναού.
Το εσωτερικό του ναού πέραν της επιβλητικής αρχιτεκτονικής σύνθεσης έχει και πλούσια τοιχογραφία. Όπως εύκολα διαπιστώνεται η τοιχογραφία αυτή είναι ξεχωριστών φάσεων: έτσι σε όλη την επιφάνεια των τρουλίσκων της οροφής είναι παλαιότερη. Παρ’ όλο που απ’ τις πυρπολήσεις και ειδικά απ’ την μακρόχρονη εγκατάλειψη οι τοιχογραφίες υπέστησαν φθορές και παραμένουν καλυμμένες από την κάπνα και τις μύκητες στα σημεία που είναι σε καλύτερη κατάσταση μαρτυρούν για εργασία καλλιτεχνική και υψηλή ποιότητα χρωμάτων.

GALLERY


ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Click to listen highlighted text!