Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου

Αλβανία

Προτεινόμενοι Προορισμοί:

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μοσχόπολη αποτελεί σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο. Διακρίνεται για τα αρχιτεκτονικά μνημεία της, το γραφικό τοπίο και το εξαιρετικό κλίμα. Το μέρος είναι πλουσιότατο σε δάση, βοσκοτόπους και υδροπηγές. 
Γνωστή από τον 14ο αιώνα, η Μοσχόπολη γνώρισε στην αρχή του 18ο αιώνα εκπληκτική οικονομική και πνευματική άνθηση. Προικισμένη με πολυάριθμους ναούς με πλούσιο διάκοσμο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, η Μοσχόπολη διέθετε από το 1720 το πρώτο τυπογραφείο των Βαλκανίων. Το 1744 ιδρύθηκε η «Νέα Ακαδημία», η οποία απέκτησε μαζί με τη βιβλιοθήκη της μεγάλη φήμη. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η πόλη είχε 14 συνοικίες, που κάλυπταν έκταση 1800 στρεμμάτων.
Ο ναός του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στη συνοικία Σκαμνελίκη, βορειοανατολικά της Μοσχόπολης. Ανεγέρθηκε το 1724 και ανήκει στον ρυθμό βασιλικής με τρία κλίτη, καλυμμένα με ένα σύστημα από τόξα και θόλους. Από τυπολογική άποψη, ο ναός φέρει κοινά χαρακτηριστικά με τις άλλες βασιλικές της Μοσχόπολης. Στον περίβολο του ναού υπήρχαν κελιά για τις μοναχές, καθώς και το παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος. Σήμερα ο ναός αποτελείται από τον κυρίως ναό και το προστώο, ενώ εναπομείναντα ίχνη μαρτυρούν την ύπαρξη του νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Το ανοιχτό προστώο εκτείνεται καθ’ όλο το μήκος της νότιας πλευράς. Σύμφωνα με τις επιγραφές, ο ναός οικοδομήθηκε από τους μαστόρους Ανδρόνη, Μιχάλη, Παύλο, Μάνθο και Κώστα εκ χωρίου Κρίμης. Η αγιογράφηση του ναού ολοκληρώθηκε το 1744 από τους ζωγράφους Κωνσταντίνο και Αθανάσιο και μετά από σχεδόν ένα χρόνο, στις 28 Ιουνίου 1745, οι ίδιοι ζωγράφοι διακόσμησαν και το προστώο του ναού. Η αγιογράφηση του ναού πραγματοποιήθηκε με τις συνδρομές των αρχόντων και των πιστών της συνοικίας Σκαμνελίκη, όταν Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας και ταυτοχρόνως πρόεδρος της Μητρόπολης Κορυτσάς ήταν ο Ιωάσαφ.

GALLERY


ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Click to listen highlighted text!