Εκκλησία της Αγίας Μαρίας(Μοσχόπολη)

Αλβανία

Προτεινόμενοι Προορισμοί:

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μοσχόπολη αποτελεί σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο. Διακρίνεται για τα αρχιτεκτονικά μνημεία της, το γραφικό τοπίο και το εξαιρετικό κλίμα. Το μέρος είναι πλουσιότατο σε δάση, βοσκοτόπους και υδροπηγές. 
Γνωστή από τον 14ο αιώνα, η Μοσχόπολη γνώρισε, στην αρχή του 18ο αιώνα, εκπληκτική οικονομική και πνευματική άνθηση. Προικισμένη με πολυάριθμους ναούς με πλούσιο διάκοσμο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, η Μοσχόπολη διέθετε από το 1720 το πρώτο τυπογραφείο των Βαλκανίων. Το 1744 ιδρύθηκε η «Νέα Ακαδημία», οι οποία απέκτησε μαζί με τη βιβλιοθήκη της μεγάλη φήμη. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η πόλη είχε 14 συνοικίες, που κάλυπταν έκταση 1800 στρεμμάτων.
0 Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι η μεγαλύτερη βασιλική της πόλεως, ενώ χρησίμευε  και ως καθεδρικός ναός. Από τις φωτογραφίες και τα εναπομείναντα ίχνη εικάζεται ότι εδώ υπήρχε ένα συγκρότημα με κτήρια, όπως χώρος διαμονής για τους μητροπολίτες, παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας κ.λπ. Από την κτητορική επιγραφή επί της δυτικής εισόδο μαρτυρείται ότι ο ναός ανεγέρθηκε και ιστορήθηκε το έτος 1712 από τους αγιογράφους Θεόδωρο, Αναγνώστη και Στεργιάννη. Τις εικόνες ιστόρησε ο Κωνσταντίνος ιερομόναχος. Στην είσοδο της αυλής του ναού υψώνεται το επιβλητικό κωδωνοστάσιο, χτισμένο το 1887 από τους τεχνίτες Νίκο, Κόλη και Αναστάσιο Βέρια. Από το αναφερθέν συγκρότημα διασώζεται μόνο ο κυρίως ναός. Ο νάρθηκας καταστράφηκε, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η στοά από τον σεισμό του 1960. Ο ναός είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, με τόξα και θόλους.

GALLERY


ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Click to listen highlighted text!